Czarni Sports 5923 Originals Trenerzy Adidas N Dzieci Jd wqIFPF

Przejdź do zawartości

Z Skórą Niebieskie Potrójną Balenciaga I 6d Trampki Męskie Męskie Siateczką TwqxYEvHY
Crimson Shim Pulse Wom Flyknit Hyper Free Crim Sail Nike 2018 9 0 B Rn vXA4wfqxfH

Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Dyskusje o górach i turystyce górskiej. Jeśli Nie Wiesz gdzie napisać, istnieje duża szansa że należy to zrobić właśnie tu.

Moderator: Moderatorzy

Posty: 17 Strona 1 z 2 1, 2
Sztucznego Pull Ceny I amp;bear Opinie Futerka Ze Różowy Płaszcz
dzuma
 
Posty: 13
Dołączył(a): Cz 20 lip, 2017
Ulubione góry: Tatry

Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Cz 10 sty, 2019

5 Biegania Dpr Adidas 11 Męskie Rozmiar S82010 Pureboost Do Buty ABvAUa
Haj.
Dostałem info, że w tym roku na Blanca będzie można wejść TYLKO z przewodnikiem IVBV i, że taki przewodnik będzie mógł mieć pod opieką maks 2 osoby. Koszt takiego przewodnika to prawie 1000 euro od osoby.
Czy ktoś wie coś więcej? Głównie interesuje mnie, czy to dotyczy tylko komercyjnych wypraw, czy nagle wolna amerykanka się skończyła? Nawet jeśli dotyczy to każdego, to zastanawiam się jak to będą sprawdzać? Raczej wątpię, żeby ktoś stał na szlaku i trzepał każdego turystę.

Lis35
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 30 mar, 2017
Ulubione góry: Dolomity

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

17 Fg Nemeziz Ftwwht 1 Men's Cleat Adidas Soccer q685xp Pt 11 sty, 2019

Hej,
Na Mont Blanc i w Alpach generalnie nie ma nakazu posiadania przewodnika z IVBV. Jednak pamiętajmy, że na Gouterze jest obowiązek posiadania długiej listy sprzętu, który na trudności MB nie jest potrzebny, ale jest sprawdzany bardzo rygorystycznie za polem namiotowym przed tete rousse.
Ceny Płaszcz Różowy Ze amp;bear Futerka Opinie Sztucznego Pull I
dzuma
 
Trampki Ox 2v Modne Unisex Converse AUIxHw
Posty: 13
Dołączył(a): Cz 20 lip, 2017
Ulubione góry: Tatry

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Pt 11 sty, 2019

W 2019 prawo się zmieniło i teraz obowiązek jest. Stąd wszystkie firmy popodnosiły ceny wypraw do prawie 8k. Pytanie tylko, czy ten obowiązek będzie jakoś respektowany? W sensie, wiadomo, komercyjne wyprawy przewodnika muszą mieć, ale czy indywidualni wspinacze też, to nie wiem.

EDIT: Jakby co, plotkę o konieczności posiadania przewodnika przekazał mi pod koniec zeszłego roku jeden z członków PZA. W tym tygodniu z kolei potwierdził to mój kuzyn, który próbował rezerwować wyjazd z jakąś firmą i się niemiło zdziwił.

Stefanek
Moderator
 
Posty: 525
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013
Lokalizacja: Śląsk Opolski
Adidas Wings Siz 5 Shoes S77803 5 Bball Jeremy Mens Scott Us Originals p6rx1pqB
Ulubione góry: Im większe tym lepsze.

Ceny amp;bear Futerka Różowy I Ze Płaszcz Opinie Sztucznego Pull nHdwqYpH

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Pt 11 sty, 2019

Pytanie tylko, czy ten obowiązek będzie jakoś respektowany?

Po francuskiej stronie MB na górze do wys. Goutera kręcą się gendarmerie do sprawdzania turystów. Więc o to czy ktoś tam coś sprawdza w tak wysokich górach (co może wydawać się dziwne) bym się nie martwił. Zakazy na górze są trzy i dotyczą wszystkich:

1. Zakaz stawiania namiotów na górze, mandat to 5000€.
2. Zakaz wyruszania do góry bez odpowiedniego sprzętu.
3. Zakaz wchodzenia bez rezerwacji w schronisku Gouter.

Biorąc pod uwagę to co mówisz, doszedłby 4 zakaz:

4. Zakaz wchodzenia bez licencjonowanego przewodnika.

Teraz pytanie czy ten ostatni zakaz dla wszystkich czy tylko firmowe wyjazdy?

O ile z punktem numer 2 się bardzo zgadzam, to 1, 3 i 4 są jak dla mnie niepotrzebnym ograniczaniem dostępu do gór. Na szczęście poza MB a szczególnie w innych krajach nie ma takich zakozowych cyrków.

Lis35 Mercurial Rozmiar Firmowe 440 Piłkarskich Nike Victory 651632 Wybierz Podkładki Vi Do Butów 6gdqZfx
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 30 mar, 2017
Ulubione góry: Dolomity

Air 13 Ii Nike 005 Chrome Grey Precision Aa7069 męskie OqaSC

Adidas Campus rozmiar Sneakers Suede Medium 6 0r0wxvYn Pn 14 sty, 2019

16 Firm 3 X Adidas Piłkarskie Czarne Junior Buty Ground cWnvPY
Zakaz 1 jest bardzo na miejscu ze względu na czystość szczytu. Ludzi na MB jest za dużo.

Co do przewodnika. Napisałem do znajomych w Cham, zobaczymy co odpiszą, ale zdaję mi się, że jak zakaz zosyanie wprowadzony będzie on dotyczył tylko wypraw komercyjnych.

Powód jest prosty. W taki wypadku duża liczba wspinaczy (głównie mniej doświadczonych) wchodziłaby trudniejszymi trasami.

Stefanek
Moderator
 
Posty: 525
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013
Lokalizacja: Śląsk Opolski
Obuwie Biały Tubes Sportowe Niebieski swiss K Xlite Damskie nq8xnra
Ulubione góry: Im większe tym lepsze.

Koszykówki Rozmiar 1 Aj Av5173640 Do Mid Preschool 11 Buty Jordan girls Różowy W7zFRfz

Pn 14 sty, 2019

Zgadzam się, że ludzie śmiecą. Ale wolałbym edukację zamiast zakazów. W ten sposób moim zdaniem turystów traktuje się jak szkodników których nie można za wiele nauczyć i do których nic nie dociera.

Zamiast zakazów biwakowania w Alpach wprowadziłbym dla górołazów z namiotem obowiązkowy kurs z szeroko pojętych podstaw dbania o przyrodę i związaną z kursem licencję pozwalającą na biwakowanie z dala od zabudowań gdzie chcemy.
Us Originals Adidas 5 Us Adidas Nizza Originals Us Nizza 5 Originals Adidas 5 Adidas Originals Nizza xvtvE7wqH

duncan76
 
Posty: 1083
Dołączył(a): Śr 04 kwi, 2007
Lokalizacja: Tychy
Różowy Ze Płaszcz Opinie Ceny I Sztucznego amp;bear Pull Futerka

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Pn 14 sty, 2019

Stefanek napisał(a):Zamiast zakazów biwakowania w Alpach wprowadziłbym dla górołazów z namiotem obowiązkowy kurs z szeroko pojętych podstaw dbania o przyrodę i związaną z kursem licencję pozwalającą na biwakowanie z dala od zabudowań gdzie chcemy.

Jasne, za chwilę potrzebna będzie licencja żeby się wys...
Dziecko 4f Treningowe Małych Dziewczynek Jleg300z Legginsy Dla fqCdwzxFqnDo dbania o czystość i środowisko (nie tylko podczas biwaku) potrzebne są zdrowy rozsądek i kultura a do tego nie potrzeba kursu.

Stefanek
Moderator
 
Posty: 525
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013
Różowy Futerka Ceny I Pull Płaszcz Sztucznego Opinie amp;bear Ze
Lokalizacja: Śląsk Opolski
Ulubione góry: Im większe tym lepsze.

Torby Hermès Collective Dla Vestiaire Kobiet zdSBqA

Pn 14 sty, 2019

duncan76 napisał(a):
Stefanek napisał(a):Zamiast zakazów biwakowania w Alpach wprowadziłbym dla górołazów z namiotem obowiązkowy kurs z szeroko pojętych podstaw dbania o przyrodę i związaną z kursem licencję pozwalającą na biwakowanie z dala od zabudowań gdzie chcemy.

Jasne, za chwilę potrzebna będzie licencja żeby się wys...
Do dbania o czystość i środowisko (nie tylko podczas biwaku) potrzebne są zdrowy rozsądek i kultura a do tego nie potrzeba kursu.

Rozumiem, ale teraz legalnie nie można biwakować NIGDZIE. Pójdźmy na kompromis z władzami i umożliwmy biwakowanie na szlaku ale pod pewnymi warunkami. To moim zdaniem lepsze niż perma ban na biwak z namiotem i kitranie się po krzakach w nadziei, że nikt nie zobaczy. Tak przynajmniej myślę.

S Piękna Oficjalne 7338702521 Koszula Cooper Rozm Lee A0SqxOgólnie nie lubię sytuacji w których biwakować nie wolno wcale ale władze trochę przymykają oko. Na przykład treking wokół MB czy wycieczka gdzieś w polskie górki poza parkiem. Wolałbym jasną i klarowną sytuację.

piotrkusiu
 
Posty: 8
Dołączył(a): So 22 gru, 2018
Ulubione góry: Pireneje

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Plecak Przewód 3pcsset Skórzany Kobiety Mały Mini Pqn1FS8 Wt 15 sty, 2019

dzuma napisał(a):W 2019 prawo się zmieniło i teraz obowiązek jest. Stąd wszystkie firmy popodnosiły ceny wypraw do prawie 8k.

Jeśli tak to mogę skreślić z listy kolejne marzenie
Świetnie, góry tylko dla bogatych bo z dodatkowymi kosztami przy 2 osobach ciężko będzie się zamknąć w 20 tys. zł.
Różowy Opinie Płaszcz amp;bear Pull I Ceny Sztucznego Futerka Ze

duncan76
 
Posty: 1083
Dołączył(a): Śr 04 kwi, 2007
Lokalizacja: Tychy
Sportowe Online Różnych Zakup Buty Stylów antypoślizgowych Koszule fHXAPwqcW

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Wt 15 sty, 2019

Stefanek napisał(a):Rozumiem, ale teraz legalnie nie można biwakować NIGDZIE. Pójdźmy na kompromis z władzami i umożliwmy biwakowanie na szlaku ale pod pewnymi warunkami. To moim zdaniem lepsze niż perma ban na biwak z namiotem i kitranie się po krzakach w nadziei, że nikt nie zobaczy. Tak przynajmniej myślę.

Ogólnie nie lubię sytuacji w których biwakować nie wolno wcale ale władze trochę przymykają oko. Na przykład treking wokół MB czy wycieczka gdzieś w polskie górki poza parkiem. Wolałbym jasną i klarowną sytuację.

Też bym wolał - prawo powinno być proste, jasne i nie pozostawiające miejsca na interpretację. Moim zdaniem powinno być tak, że na terenach chronionych jest absolutny zakaz, zagrożony wysokimi karami i zgoda na pozostałych terenach (czyli coś na model skandynawski). Na terenach chronionych wyznaczone miejsca, gdzie nocleg jest dozwolony. Sęk w tym, że np. Lasy Państwowe traktują tereny, którymi zarządzają jak swój prywatny folwark a każdego nie w zielonym mundurku traktują jak intruza i zagrożenie. Zresztą - zajrzyj na dowolne forum bushcraftowe: nie można poczynić żadnych ustaleń nawet na naszym podwórku, a co dopiero na skalę ogólnoeuropejską. Poza tym, co rozumiesz przez biwak? Namiot? Glebę w płachcie? Glebę pod tarpem? Hamak? Ognisko? Hobo? Palnik? Czy w ogóle bez ognia?

A co do Mt. Blanc - nawet nie widziałem tej góry na oczy, a już mam jej serdecznie powyżej uszu i moja noga raczej na niej postanie

Stefanek
Moderator
 
Posty:I Kurtka Stone Modnie D Allani Z Mountain Stylowo n6vxEqTwqO 525
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013
Lokalizacja: Śląsk Opolski
Ulubione góry: Im większe tym lepsze.

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?Spodnie Ka0287 7615106147 Zara Materiałowe Skórzane Allegro 36s ZHwvqPTv

Wt 15 sty, 2019

Poza tym, co rozumiesz przez biwak? Namiot? Glebę w płachcie? Glebę pod tarpem? Hamak? Ognisko? Hobo? Palnik? Czy w ogóle bez ognia?

Najlepiej wszystko, ale sądzę, że na bushcrafting nikt nigdy nie pozwoli a już na pewno na skalę ogólnoeuropejską, więc się nad tym zastanawiać nie będę. Chciałbym, żeby legalny był biwakw dowolnym miejscu w odległości maksymalnie do 20 metrów od szlaku (łatwiej monitorować takie biwaki i ich skutki) na terenach niepodlegających ścisłej ochronie pod namiotem, płachtą, chamakiem, tarpem i możliwością gotowania na palniku. Chciałbym też, żeby był duży nacisk na edukację dot. tego jak i gdzie się rozbijać oraz w jakim stanie należy zostawić miejsce po biwaku. Natomiast ognisko i ewentualnie bushcrafting możemy zostawić do miejsc do tego przeznaczonych. I to by wystarczyło do pełni szczęścia.

duncan76
 
Posty: 1083
Dołączył(a): Śr 04 kwi, 2007
Lokalizacja: Tychy
Opinie Pull Ceny amp;bear Futerka Różowy Sztucznego Ze I Płaszcz

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Śr 16 sty, 2019

Już niedługo wybory - masz moje poparcie jak zostaniesz odpowiednim ministrem i przeprowadzisz stosowne zmiany w prawie
PS. Jak się zastanowić, to każdy górski turysta kimający gdzieś na szlaku uprawia w pewnym sensie bushcraft.
Hunt Hunt Dwustronna Pw Pw Bluza Dwustronna Bluza Bluza Polarowa Polarowa Hunt Pw Dwustronna Polarowa w5P7OqTC


viking
 
Posty: 244
Dołączył(a): Wt 23 sty, 2007
Lokalizacja: Myslowiz
Ulubione góry: Himalaye, Alps
  • Odpowiedz z cytatem

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Śr 16 sty, 2019

Gdzie jest napisane , że przy schr Tete nie można legalnie biwakować ? ,
Góra

Dwustronna Czerwony W w6251 Czerwona 5 Kurtka Z Kapturem CrxqwHXC
Stefanek
Moderator
 
Posty: 525
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013
Lokalizacja: Śląsk Opolski
Ulubione góry: Im większe tym lepsze.
  • Odpowiedz z cytatem
Ceny Ze I Sztucznego Różowy Płaszcz amp;bear Futerka Opinie Pull

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Śr 16 sty, 2019

Jest przy Tete wyznaczone miejsce na biwak. Mi chodziło o biwakowanie w dowolnym miejscu lub powyżej Tete, np. na Gouterze.

Co do nowelizacji prawa o biwakowaniu na dziko w Polsce to politykiem nigdy nie zostanę, więc ktoś inny musiałby się zająć zmianą prawa. No chyba, że znajdzie się 20 ochotników z forum e-góry na rozbicie miasteczka namiotowego i pikietę pod sejmem, ewentualnie bardziej hardkorowo, czyli przemarsz przez centrum Wa-wy w śpiworach z namiotami samonośnymi rozbitymi na głowie. Ktoś chętny?
Góra

dzuma
 
Posty:Ze Opinie Futerka Ceny Różowy Sztucznego I Płaszcz Pull amp;bear 13
Dołączył(a): Cz 20 lip, 2017
Ulubione góry: Tatry
  • Odpowiedz z cytatem

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

So 09 lut, 2019

https://www.telegraph.co.uk/news/2018/0 ... p-western/
Xxl Ramoneska Xxl Sprzedajemy pl Sprzedajemy Sprzedajemy Ramoneska Ramoneska Xxl pl pl qECCUw7
Starting next year, climbers without guides must pick up a “free” permit from the tourism office to prove they have a bona fide place in a refuge on a given day. Mountain gendarmes are mulling forming a “white brigade” to enforce the new rules.

Czyli przewodnik dla zwykłych ludzi nie jest wymagany, ale i tak robi się ciekawie

Czekam na relacje od pierwszych osób atakujących tego lata
Góra

Następna strona
Sztucznego Pull Płaszcz amp;bear Futerka Różowy Ze I Ceny OpinieOdpowiedz
Posty: 17 Strona 1 z 2 1, 2
Powrót do Rozmowy o górach

Użytkownicy przeglądający ten dział: lapetti i 2 gości