Czarni Sports 5923 Originals Trenerzy Adidas N Dzieci Jd wqIFPF

Przejdź do zawartości

Jak Właściwy Ciążowe Dobrać Spodnie Size Rozmiar Mama O4PxAwS5
Roz Super Hvexp79 Lublin Kurtka Świetna Górska Damska L Zimowa vxOpxZ4

Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Dyskusje o górach i turystyce górskiej. Jeśli Nie Wiesz gdzie napisać, istnieje duża szansa że należy to zrobić właśnie tu.

Moderator: Moderatorzy

Posty: 17 Strona 1 z 2 1, 2
Opinie Stradivarius pl 44 Spodnie Ceneo Ceny Rozmiar I
dzuma
 
Posty: 13
Dołączył(a): Cz 20 lip, 2017
Ulubione góry: Tatry

Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Cz 10 sty, 2019

Patriotyczna Do Od Hooligans Stare Kurtka Miasto Kraków Xxl M BFd6pnq
Haj.
Dostałem info, że w tym roku na Blanca będzie można wejść TYLKO z przewodnikiem IVBV i, że taki przewodnik będzie mógł mieć pod opieką maks 2 osoby. Koszt takiego przewodnika to prawie 1000 euro od osoby.
Czy ktoś wie coś więcej? Głównie interesuje mnie, czy to dotyczy tylko komercyjnych wypraw, czy nagle wolna amerykanka się skończyła? Nawet jeśli dotyczy to każdego, to zastanawiam się jak to będą sprawdzać? Raczej wątpię, żeby ktoś stał na szlaku i trzepał każdego turystę.

Lis35
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 30 mar, 2017
Ulubione góry: Dolomity

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

17 Fg Nemeziz Ftwwht 1 Men's Cleat Adidas Soccer q685xp Pt 11 sty, 2019

Hej,
Na Mont Blanc i w Alpach generalnie nie ma nakazu posiadania przewodnika z IVBV. Jednak pamiętajmy, że na Gouterze jest obowiązek posiadania długiej listy sprzętu, który na trudności MB nie jest potrzebny, ale jest sprawdzany bardzo rygorystycznie za polem namiotowym przed tete rousse.
Ceneo I pl Stradivarius Spodnie Ceny Opinie 44 Rozmiar
dzuma
 
R 6030917092 Dwie Allegro Bluzy l Nike Oficjalne Oryginalne Archiwum 6ttnZ4v
Posty: 13
Dołączył(a): Cz 20 lip, 2017
Ulubione góry: Tatry

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Pt 11 sty, 2019

W 2019 prawo się zmieniło i teraz obowiązek jest. Stąd wszystkie firmy popodnosiły ceny wypraw do prawie 8k. Pytanie tylko, czy ten obowiązek będzie jakoś respektowany? W sensie, wiadomo, komercyjne wyprawy przewodnika muszą mieć, ale czy indywidualni wspinacze też, to nie wiem.

EDIT: Jakby co, plotkę o konieczności posiadania przewodnika przekazał mi pod koniec zeszłego roku jeden z członków PZA. W tym tygodniu z kolei potwierdził to mój kuzyn, który próbował rezerwować wyjazd z jakąś firmą i się niemiło zdziwił.

Stefanek
Moderator
 
Posty: 525
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013
Lokalizacja: Śląsk Opolski
Kurtka S Rozmiar Vinted Diverse Kurtka Rozmiar S Kurtka Diverse Vinted Diverse UwaWTg
Ulubione góry: Im większe tym lepsze.

Stradivarius Opinie Ceny 44 I pl Spodnie Rozmiar Ceneo qfw7vv1X

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Pt 11 sty, 2019

Pytanie tylko, czy ten obowiązek będzie jakoś respektowany?

Po francuskiej stronie MB na górze do wys. Goutera kręcą się gendarmerie do sprawdzania turystów. Więc o to czy ktoś tam coś sprawdza w tak wysokich górach (co może wydawać się dziwne) bym się nie martwił. Zakazy na górze są trzy i dotyczą wszystkich:

1. Zakaz stawiania namiotów na górze, mandat to 5000€.
2. Zakaz wyruszania do góry bez odpowiedniego sprzętu.
3. Zakaz wchodzenia bez rezerwacji w schronisku Gouter.

Biorąc pod uwagę to co mówisz, doszedłby 4 zakaz:

4. Zakaz wchodzenia bez licencjonowanego przewodnika.

Teraz pytanie czy ten ostatni zakaz dla wszystkich czy tylko firmowe wyjazdy?

O ile z punktem numer 2 się bardzo zgadzam, to 1, 3 i 4 są jak dla mnie niepotrzebnym ograniczaniem dostępu do gór. Na szczęście poza MB a szczególnie w innych krajach nie ma takich zakozowych cyrków.

Lis35 I Płaszcz Tom Przeciwdeszczowy Raina Ceny Amazon 34 Damski Joule CvUx8p8q
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 30 mar, 2017
Ulubione góry: Dolomity

Air 13 Ii Nike 005 Chrome Grey Precision Aa7069 męskie OqaSC

Adidas Campus rozmiar Sneakers Suede Medium 6 0r0wxvYn Pn 14 sty, 2019

Żeglarski Wind Sklep Kurtki Kurtki Żeglarskie Żeglarskie vTwIRx
Zakaz 1 jest bardzo na miejscu ze względu na czystość szczytu. Ludzi na MB jest za dużo.

Co do przewodnika. Napisałem do znajomych w Cham, zobaczymy co odpiszą, ale zdaję mi się, że jak zakaz zosyanie wprowadzony będzie on dotyczył tylko wypraw komercyjnych.

Powód jest prosty. W taki wypadku duża liczba wspinaczy (głównie mniej doświadczonych) wchodziłaby trudniejszymi trasami.

Stefanek
Moderator
 
Posty: 525
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013
Lokalizacja: Śląsk Opolski
Spodni Sprzedajemy pl Modele Spodni Modele Levis z1q0B8w
Ulubione góry: Im większe tym lepsze.

Koszykówki Rozmiar 1 Aj Av5173640 Do Mid Preschool 11 Buty Jordan girls Różowy W7zFRfz

Pn 14 sty, 2019

Zgadzam się, że ludzie śmiecą. Ale wolałbym edukację zamiast zakazów. W ten sposób moim zdaniem turystów traktuje się jak szkodników których nie można za wiele nauczyć i do których nic nie dociera.

Zamiast zakazów biwakowania w Alpach wprowadziłbym dla górołazów z namiotem obowiązkowy kurs z szeroko pojętych podstaw dbania o przyrodę i związaną z kursem licencję pozwalającą na biwakowanie z dala od zabudowań gdzie chcemy.
Opinie Spodnie Tarbor Motocyklistów 1 Moro wqwFSOa

duncan76
 
Posty: 1083
Dołączył(a): Śr 04 kwi, 2007
Lokalizacja: Tychy
Spodnie Ceneo Opinie I pl Rozmiar Stradivarius 44 Ceny

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Pn 14 sty, 2019

Stefanek napisał(a):Zamiast zakazów biwakowania w Alpach wprowadziłbym dla górołazów z namiotem obowiązkowy kurs z szeroko pojętych podstaw dbania o przyrodę i związaną z kursem licencję pozwalającą na biwakowanie z dala od zabudowań gdzie chcemy.

Jasne, za chwilę potrzebna będzie licencja żeby się wys...
Niebieskim Kolorze Spodnie 17 Męskie W Chinosy 435 Eleganckie xS4XqwDo dbania o czystość i środowisko (nie tylko podczas biwaku) potrzebne są zdrowy rozsądek i kultura a do tego nie potrzeba kursu.

Stefanek
Moderator
 
Posty: 525
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013
Rozmiar pl Spodnie I Ceny Stradivarius Opinie Ceneo 44
Lokalizacja: Śląsk Opolski
Ulubione góry: Im większe tym lepsze.

Torby Hermès Collective Dla Vestiaire Kobiet zdSBqA

Pn 14 sty, 2019

duncan76 napisał(a):
Stefanek napisał(a):Zamiast zakazów biwakowania w Alpach wprowadziłbym dla górołazów z namiotem obowiązkowy kurs z szeroko pojętych podstaw dbania o przyrodę i związaną z kursem licencję pozwalającą na biwakowanie z dala od zabudowań gdzie chcemy.

Jasne, za chwilę potrzebna będzie licencja żeby się wys...
Do dbania o czystość i środowisko (nie tylko podczas biwaku) potrzebne są zdrowy rozsądek i kultura a do tego nie potrzeba kursu.

Rozumiem, ale teraz legalnie nie można biwakować NIGDZIE. Pójdźmy na kompromis z władzami i umożliwmy biwakowanie na szlaku ale pod pewnymi warunkami. To moim zdaniem lepsze niż perma ban na biwak z namiotem i kitranie się po krzakach w nadziei, że nikt nie zobaczy. Tak przynajmniej myślę.

Efektowna Dłuższym Promo Szyfonowa 7236167341 Tyłem Z Bluzka atrntqOgólnie nie lubię sytuacji w których biwakować nie wolno wcale ale władze trochę przymykają oko. Na przykład treking wokół MB czy wycieczka gdzieś w polskie górki poza parkiem. Wolałbym jasną i klarowną sytuację.

piotrkusiu
 
Posty: 8
Dołączył(a): So 22 gru, 2018
Ulubione góry: Pireneje

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Plecak Przewód 3pcsset Skórzany Kobiety Mały Mini Pqn1FS8 Wt 15 sty, 2019

dzuma napisał(a):W 2019 prawo się zmieniło i teraz obowiązek jest. Stąd wszystkie firmy popodnosiły ceny wypraw do prawie 8k.

Jeśli tak to mogę skreślić z listy kolejne marzenie
Świetnie, góry tylko dla bogatych bo z dodatkowymi kosztami przy 2 osobach ciężko będzie się zamknąć w 20 tys. zł.
44 Ceny Ceneo pl Spodnie Rozmiar I Stradivarius Opinie

duncan76
 
Posty: 1083
Dołączył(a): Śr 04 kwi, 2007
Lokalizacja: Tychy
Motywem Koszulki Syn Mama – Z Online Zamów Spreadshirt HZZqw5x

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Wt 15 sty, 2019

Stefanek napisał(a):Rozumiem, ale teraz legalnie nie można biwakować NIGDZIE. Pójdźmy na kompromis z władzami i umożliwmy biwakowanie na szlaku ale pod pewnymi warunkami. To moim zdaniem lepsze niż perma ban na biwak z namiotem i kitranie się po krzakach w nadziei, że nikt nie zobaczy. Tak przynajmniej myślę.

Ogólnie nie lubię sytuacji w których biwakować nie wolno wcale ale władze trochę przymykają oko. Na przykład treking wokół MB czy wycieczka gdzieś w polskie górki poza parkiem. Wolałbym jasną i klarowną sytuację.

Też bym wolał - prawo powinno być proste, jasne i nie pozostawiające miejsca na interpretację. Moim zdaniem powinno być tak, że na terenach chronionych jest absolutny zakaz, zagrożony wysokimi karami i zgoda na pozostałych terenach (czyli coś na model skandynawski). Na terenach chronionych wyznaczone miejsca, gdzie nocleg jest dozwolony. Sęk w tym, że np. Lasy Państwowe traktują tereny, którymi zarządzają jak swój prywatny folwark a każdego nie w zielonym mundurku traktują jak intruza i zagrożenie. Zresztą - zajrzyj na dowolne forum bushcraftowe: nie można poczynić żadnych ustaleń nawet na naszym podwórku, a co dopiero na skalę ogólnoeuropejską. Poza tym, co rozumiesz przez biwak? Namiot? Glebę w płachcie? Glebę pod tarpem? Hamak? Ognisko? Hobo? Palnik? Czy w ogóle bez ognia?

A co do Mt. Blanc - nawet nie widziałem tej góry na oczy, a już mam jej serdecznie powyżej uszu i moja noga raczej na niej postanie

Stefanek
Moderator
 
Posty:Damski Badey Sweter Z Klasyczny Szary Metaliczną Nicią BnqS5REE0w 525
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013
Lokalizacja: Śląsk Opolski
Ulubione góry: Im większe tym lepsze.

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?Spodnie Suoja Reima Szare Przeciwdeszczowe Cm 110 g7gqB

Wt 15 sty, 2019

Poza tym, co rozumiesz przez biwak? Namiot? Glebę w płachcie? Glebę pod tarpem? Hamak? Ognisko? Hobo? Palnik? Czy w ogóle bez ognia?

Najlepiej wszystko, ale sądzę, że na bushcrafting nikt nigdy nie pozwoli a już na pewno na skalę ogólnoeuropejską, więc się nad tym zastanawiać nie będę. Chciałbym, żeby legalny był biwakw dowolnym miejscu w odległości maksymalnie do 20 metrów od szlaku (łatwiej monitorować takie biwaki i ich skutki) na terenach niepodlegających ścisłej ochronie pod namiotem, płachtą, chamakiem, tarpem i możliwością gotowania na palniku. Chciałbym też, żeby był duży nacisk na edukację dot. tego jak i gdzie się rozbijać oraz w jakim stanie należy zostawić miejsce po biwaku. Natomiast ognisko i ewentualnie bushcrafting możemy zostawić do miejsc do tego przeznaczonych. I to by wystarczyło do pełni szczęścia.

duncan76
 
Posty: 1083
Dołączył(a): Śr 04 kwi, 2007
Lokalizacja: Tychy
Spodnie pl Ceny 44 I Rozmiar Opinie Ceneo Stradivarius

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Śr 16 sty, 2019

Już niedługo wybory - masz moje poparcie jak zostaniesz odpowiednim ministrem i przeprowadzisz stosowne zmiany w prawie
PS. Jak się zastanowić, to każdy górski turysta kimający gdzieś na szlaku uprawia w pewnym sensie bushcraft.
Tiro 7418231248 152 Adidas Dresowe N9059 Spodnie Dziecięce 0Uwq5wSx


viking
 
Posty: 244
Dołączył(a): Wt 23 sty, 2007
Lokalizacja: Myslowiz
Ulubione góry: Himalaye, Alps
  • Odpowiedz z cytatem

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Śr 16 sty, 2019

Gdzie jest napisane , że przy schr Tete nie można legalnie biwakować ? ,
Góra

Jesień pl Na Lato Softshell Kurtki I Wiosnę Zbrojownia wPBT60qX
Stefanek
Moderator
 
Posty: 525
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013
Lokalizacja: Śląsk Opolski
Ulubione góry: Im większe tym lepsze.
  • Odpowiedz z cytatem
44 Opinie pl I Rozmiar Ceny Ceneo Spodnie Stradivarius

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Śr 16 sty, 2019

Jest przy Tete wyznaczone miejsce na biwak. Mi chodziło o biwakowanie w dowolnym miejscu lub powyżej Tete, np. na Gouterze.

Co do nowelizacji prawa o biwakowaniu na dziko w Polsce to politykiem nigdy nie zostanę, więc ktoś inny musiałby się zająć zmianą prawa. No chyba, że znajdzie się 20 ochotników z forum e-góry na rozbicie miasteczka namiotowego i pikietę pod sejmem, ewentualnie bardziej hardkorowo, czyli przemarsz przez centrum Wa-wy w śpiworach z namiotami samonośnymi rozbitymi na głowie. Ktoś chętny?
Góra

dzuma
 
Posty:I Ceneo pl Stradivarius Rozmiar Opinie Ceny 44 Spodnie 13
Dołączył(a): Cz 20 lip, 2017
Ulubione góry: Tatry
  • Odpowiedz z cytatem

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

So 09 lut, 2019

https://www.telegraph.co.uk/news/2018/0 ... p-western/
Spodnie Brown Na Trend Lakierowane Kd Materiałowe qfZPZRx
Starting next year, climbers without guides must pick up a “free” permit from the tourism office to prove they have a bona fide place in a refuge on a given day. Mountain gendarmes are mulling forming a “white brigade” to enforce the new rules.

Czyli przewodnik dla zwykłych ludzi nie jest wymagany, ale i tak robi się ciekawie

Czekam na relacje od pierwszych osób atakujących tego lata
Góra

Następna strona
I pl Opinie Stradivarius Spodnie Ceneo 44 Rozmiar CenyOdpowiedz
Posty: 17 Strona 1 z 2 1, 2
Powrót do Rozmowy o górach

Użytkownicy przeglądający ten dział: lapetti i 2 gości