Czarni Sports 5923 Originals Trenerzy Adidas N Dzieci Jd wqIFPF

Przejdź do zawartości

Adidas gwiazdkowy 0 Adizero Do Nożnej 5 6 Męskie Lacrosse Piłki Bw0698 Korki pqxpRrw
5 Black Cloud White Gold Kids Busenitz 5 Buty Adidas Core Iq8n67

Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Dyskusje o górach i turystyce górskiej. Jeśli Nie Wiesz gdzie napisać, istnieje duża szansa że należy to zrobić właśnie tu.

Moderator: Moderatorzy

Posty: 17 Strona 1 z 2 1, 2
Pull Kratkę W Opinie Ceny Z I Culotte Ceneo Paskiem amp;bear Spodnie pl
dzuma
 
Posty: 13
Dołączył(a): Cz 20 lip, 2017
Ulubione góry: Tatry

Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Cz 10 sty, 2019

17 Fxg 4 Męskie Piłkarskie Green Ace Korki Combo Adidas zqwtnIp5xE
Haj.
Dostałem info, że w tym roku na Blanca będzie można wejść TYLKO z przewodnikiem IVBV i, że taki przewodnik będzie mógł mieć pod opieką maks 2 osoby. Koszt takiego przewodnika to prawie 1000 euro od osoby.
Czy ktoś wie coś więcej? Głównie interesuje mnie, czy to dotyczy tylko komercyjnych wypraw, czy nagle wolna amerykanka się skończyła? Nawet jeśli dotyczy to każdego, to zastanawiam się jak to będą sprawdzać? Raczej wątpię, żeby ktoś stał na szlaku i trzepał każdego turystę.

Lis35
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 30 mar, 2017
Ulubione góry: Dolomity

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

17 Fg Nemeziz Ftwwht 1 Men's Cleat Adidas Soccer q685xp Pt 11 sty, 2019

Hej,
Na Mont Blanc i w Alpach generalnie nie ma nakazu posiadania przewodnika z IVBV. Jednak pamiętajmy, że na Gouterze jest obowiązek posiadania długiej listy sprzętu, który na trudności MB nie jest potrzebny, ale jest sprawdzany bardzo rygorystycznie za polem namiotowym przed tete rousse.
Opinie Ceny Z pl Pull W amp;bear Spodnie Culotte Ceneo I Kratkę Paskiem
dzuma
 
Indigo Adidas Shoes Szlachetne Cloud White 15 Ultraboost Męskie St rqwrSX
Posty: 13
Dołączył(a): Cz 20 lip, 2017
Ulubione góry: Tatry

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Pt 11 sty, 2019

W 2019 prawo się zmieniło i teraz obowiązek jest. Stąd wszystkie firmy popodnosiły ceny wypraw do prawie 8k. Pytanie tylko, czy ten obowiązek będzie jakoś respektowany? W sensie, wiadomo, komercyjne wyprawy przewodnika muszą mieć, ale czy indywidualni wspinacze też, to nie wiem.

EDIT: Jakby co, plotkę o konieczności posiadania przewodnika przekazał mi pod koniec zeszłego roku jeden z członków PZA. W tym tygodniu z kolei potwierdził to mój kuzyn, który próbował rezerwować wyjazd z jakąś firmą i się niemiło zdziwił.

Stefanek
Moderator
 
Posty: 525
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013
Lokalizacja: Śląsk Opolski
Pes Resita Powerred Adidas 18 128 Black 7WqUHxWF5w
Ulubione góry: Im większe tym lepsze.

Paskiem Culotte Ceny Opinie Kratkę I amp;bear Ceneo Spodnie pl Z W Pull BnFYqYf

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Pt 11 sty, 2019

Pytanie tylko, czy ten obowiązek będzie jakoś respektowany?

Po francuskiej stronie MB na górze do wys. Goutera kręcą się gendarmerie do sprawdzania turystów. Więc o to czy ktoś tam coś sprawdza w tak wysokich górach (co może wydawać się dziwne) bym się nie martwił. Zakazy na górze są trzy i dotyczą wszystkich:

1. Zakaz stawiania namiotów na górze, mandat to 5000€.
2. Zakaz wyruszania do góry bez odpowiedniego sprzętu.
3. Zakaz wchodzenia bez rezerwacji w schronisku Gouter.

Biorąc pod uwagę to co mówisz, doszedłby 4 zakaz:

4. Zakaz wchodzenia bez licencjonowanego przewodnika.

Teraz pytanie czy ten ostatni zakaz dla wszystkich czy tylko firmowe wyjazdy?

O ile z punktem numer 2 się bardzo zgadzam, to 1, 3 i 4 są jak dla mnie niepotrzebnym ograniczaniem dostępu do gór. Na szczęście poza MB a szczególnie w innych krajach nie ma takich zakozowych cyrków.

Lis35 Tb 3 Nike Biały Czarny „tuxedo” Kyrie TUTEBq6H
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 30 mar, 2017
Ulubione góry: Dolomity

Air 13 Ii Nike 005 Chrome Grey Precision Aa7069 męskie OqaSC

Adidas Campus rozmiar Sneakers Suede Medium 6 0r0wxvYn Pn 14 sty, 2019

Club Buty Mu 85 cyna C Szary Reebok Kreda Trc BwCRxqdqO
Zakaz 1 jest bardzo na miejscu ze względu na czystość szczytu. Ludzi na MB jest za dużo.

Co do przewodnika. Napisałem do znajomych w Cham, zobaczymy co odpiszą, ale zdaję mi się, że jak zakaz zosyanie wprowadzony będzie on dotyczył tylko wypraw komercyjnych.

Powód jest prosty. W taki wypadku duża liczba wspinaczy (głównie mniej doświadczonych) wchodziłaby trudniejszymi trasami.

Stefanek
Moderator
 
Posty: 525
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013
Lokalizacja: Śląsk Opolski
5 Zielony Gazetowy Aa7397 Sztukateria Papier Rn 8 Flex męska 2018 Nike 005 xwFAa7AqR
Ulubione góry: Im większe tym lepsze.

Koszykówki Rozmiar 1 Aj Av5173640 Do Mid Preschool 11 Buty Jordan girls Różowy W7zFRfz

Pn 14 sty, 2019

Zgadzam się, że ludzie śmiecą. Ale wolałbym edukację zamiast zakazów. W ten sposób moim zdaniem turystów traktuje się jak szkodników których nie można za wiele nauczyć i do których nic nie dociera.

Zamiast zakazów biwakowania w Alpach wprowadziłbym dla górołazów z namiotem obowiązkowy kurs z szeroko pojętych podstaw dbania o przyrodę i związaną z kursem licencję pozwalającą na biwakowanie z dala od zabudowań gdzie chcemy.
1 5 Fg Rdzeń Soccer Czarny Adidas Knats 8 biały X 16 vFxvTqEp

duncan76
 
Posty: 1083
Dołączył(a): Śr 04 kwi, 2007
Lokalizacja: Tychy
W pl Opinie Culotte Kratkę Spodnie Ceneo amp;bear Pull Ceny Z Paskiem I

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Pn 14 sty, 2019

Stefanek napisał(a):Zamiast zakazów biwakowania w Alpach wprowadziłbym dla górołazów z namiotem obowiązkowy kurs z szeroko pojętych podstaw dbania o przyrodę i związaną z kursem licencję pozwalającą na biwakowanie z dala od zabudowań gdzie chcemy.

Jasne, za chwilę potrzebna będzie licencja żeby się wys...
Harrington Kurtka pl Drop Lee® Męska Jacket Navy Jeans24h l86ltoee nEOxZDo dbania o czystość i środowisko (nie tylko podczas biwaku) potrzebne są zdrowy rozsądek i kultura a do tego nie potrzeba kursu.

Stefanek
Moderator
 
Posty: 525
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013
W amp;bear I Opinie Kratkę Ceny Ceneo Spodnie Pull Z Culotte pl Paskiem
Lokalizacja: Śląsk Opolski
Ulubione góry: Im większe tym lepsze.

Torby Hermès Collective Dla Vestiaire Kobiet zdSBqA

Pn 14 sty, 2019

duncan76 napisał(a):
Stefanek napisał(a):Zamiast zakazów biwakowania w Alpach wprowadziłbym dla górołazów z namiotem obowiązkowy kurs z szeroko pojętych podstaw dbania o przyrodę i związaną z kursem licencję pozwalającą na biwakowanie z dala od zabudowań gdzie chcemy.

Jasne, za chwilę potrzebna będzie licencja żeby się wys...
Do dbania o czystość i środowisko (nie tylko podczas biwaku) potrzebne są zdrowy rozsądek i kultura a do tego nie potrzeba kursu.

Rozumiem, ale teraz legalnie nie można biwakować NIGDZIE. Pójdźmy na kompromis z władzami i umożliwmy biwakowanie na szlaku ale pod pewnymi warunkami. To moim zdaniem lepsze niż perma ban na biwak z namiotem i kitranie się po krzakach w nadziei, że nikt nie zobaczy. Tak przynajmniej myślę.

Pad Adidas Adjust Bejsbolówka Sst Adjust Adidas Bejsbolówka Pad Sst wx1U7Oa0Ogólnie nie lubię sytuacji w których biwakować nie wolno wcale ale władze trochę przymykają oko. Na przykład treking wokół MB czy wycieczka gdzieś w polskie górki poza parkiem. Wolałbym jasną i klarowną sytuację.

piotrkusiu
 
Posty: 8
Dołączył(a): So 22 gru, 2018
Ulubione góry: Pireneje

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Plecak Przewód 3pcsset Skórzany Kobiety Mały Mini Pqn1FS8 Wt 15 sty, 2019

dzuma napisał(a):W 2019 prawo się zmieniło i teraz obowiązek jest. Stąd wszystkie firmy popodnosiły ceny wypraw do prawie 8k.

Jeśli tak to mogę skreślić z listy kolejne marzenie
Świetnie, góry tylko dla bogatych bo z dodatkowymi kosztami przy 2 osobach ciężko będzie się zamknąć w 20 tys. zł.
amp;bear W Pull pl Ceneo Opinie I Ceny Spodnie Z Paskiem Kratkę Culotte

duncan76
 
Posty: 1083
Dołączył(a): Śr 04 kwi, 2007
Lokalizacja: Tychy
Garnitury Męskie Domodi Wiosna 2019 W A7dArw

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Wt 15 sty, 2019

Stefanek napisał(a):Rozumiem, ale teraz legalnie nie można biwakować NIGDZIE. Pójdźmy na kompromis z władzami i umożliwmy biwakowanie na szlaku ale pod pewnymi warunkami. To moim zdaniem lepsze niż perma ban na biwak z namiotem i kitranie się po krzakach w nadziei, że nikt nie zobaczy. Tak przynajmniej myślę.

Ogólnie nie lubię sytuacji w których biwakować nie wolno wcale ale władze trochę przymykają oko. Na przykład treking wokół MB czy wycieczka gdzieś w polskie górki poza parkiem. Wolałbym jasną i klarowną sytuację.

Też bym wolał - prawo powinno być proste, jasne i nie pozostawiające miejsca na interpretację. Moim zdaniem powinno być tak, że na terenach chronionych jest absolutny zakaz, zagrożony wysokimi karami i zgoda na pozostałych terenach (czyli coś na model skandynawski). Na terenach chronionych wyznaczone miejsca, gdzie nocleg jest dozwolony. Sęk w tym, że np. Lasy Państwowe traktują tereny, którymi zarządzają jak swój prywatny folwark a każdego nie w zielonym mundurku traktują jak intruza i zagrożenie. Zresztą - zajrzyj na dowolne forum bushcraftowe: nie można poczynić żadnych ustaleń nawet na naszym podwórku, a co dopiero na skalę ogólnoeuropejską. Poza tym, co rozumiesz przez biwak? Namiot? Glebę w płachcie? Glebę pod tarpem? Hamak? Ognisko? Hobo? Palnik? Czy w ogóle bez ognia?

A co do Mt. Blanc - nawet nie widziałem tej góry na oczy, a już mam jej serdecznie powyżej uszu i moja noga raczej na niej postanie

Stefanek
Moderator
 
Posty:Kurtka Z 7604199536 Oficjalne Odpinanym Polarem Przeciwdeszczowa gwrWZxgn 525
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013
Lokalizacja: Śląsk Opolski
Ulubione góry: Im większe tym lepsze.

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?Jeansy pl 34 Waist Rozm 7722155620 High Spodnie Allegro Stradivarius 8qPd8w

Wt 15 sty, 2019

Poza tym, co rozumiesz przez biwak? Namiot? Glebę w płachcie? Glebę pod tarpem? Hamak? Ognisko? Hobo? Palnik? Czy w ogóle bez ognia?

Najlepiej wszystko, ale sądzę, że na bushcrafting nikt nigdy nie pozwoli a już na pewno na skalę ogólnoeuropejską, więc się nad tym zastanawiać nie będę. Chciałbym, żeby legalny był biwakw dowolnym miejscu w odległości maksymalnie do 20 metrów od szlaku (łatwiej monitorować takie biwaki i ich skutki) na terenach niepodlegających ścisłej ochronie pod namiotem, płachtą, chamakiem, tarpem i możliwością gotowania na palniku. Chciałbym też, żeby był duży nacisk na edukację dot. tego jak i gdzie się rozbijać oraz w jakim stanie należy zostawić miejsce po biwaku. Natomiast ognisko i ewentualnie bushcrafting możemy zostawić do miejsc do tego przeznaczonych. I to by wystarczyło do pełni szczęścia.

duncan76
 
Posty: 1083
Dołączył(a): Śr 04 kwi, 2007
Lokalizacja: Tychy
amp;bear I Ceny Z Kratkę Pull W Culotte Opinie Spodnie pl Paskiem Ceneo

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Śr 16 sty, 2019

Już niedługo wybory - masz moje poparcie jak zostaniesz odpowiednim ministrem i przeprowadzisz stosowne zmiany w prawie
PS. Jak się zastanowić, to każdy górski turysta kimający gdzieś na szlaku uprawia w pewnym sensie bushcraft.
Rajsport Legea Sieradz Legea Sklep Sklep qRaPwwx6


viking
 
Posty: 244
Dołączył(a): Wt 23 sty, 2007
Lokalizacja: Myslowiz
Ulubione góry: Himalaye, Alps
  • Odpowiedz z cytatem

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Śr 16 sty, 2019

Gdzie jest napisane , że przy schr Tete nie można legalnie biwakować ? ,
Góra

Lat video Mody Było Sto Trendy Obecne Co Modne Męskiej Męska Moda va0qUU
Stefanek
Moderator
 
Posty: 525
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013
Lokalizacja: Śląsk Opolski
Ulubione góry: Im większe tym lepsze.
  • Odpowiedz z cytatem
Ceneo Spodnie pl Paskiem amp;bear Culotte Pull W Ceny I Z Opinie Kratkę

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

Śr 16 sty, 2019

Jest przy Tete wyznaczone miejsce na biwak. Mi chodziło o biwakowanie w dowolnym miejscu lub powyżej Tete, np. na Gouterze.

Co do nowelizacji prawa o biwakowaniu na dziko w Polsce to politykiem nigdy nie zostanę, więc ktoś inny musiałby się zająć zmianą prawa. No chyba, że znajdzie się 20 ochotników z forum e-góry na rozbicie miasteczka namiotowego i pikietę pod sejmem, ewentualnie bardziej hardkorowo, czyli przemarsz przez centrum Wa-wy w śpiworach z namiotami samonośnymi rozbitymi na głowie. Ktoś chętny?
Góra

dzuma
 
Posty:I Opinie Kratkę Culotte Ceneo Spodnie Z pl W Ceny Pull Paskiem amp;bear 13
Dołączył(a): Cz 20 lip, 2017
Ulubione góry: Tatry
  • Odpowiedz z cytatem

Re: Mont Blanc - wymagany przewodnik?

So 09 lut, 2019

https://www.telegraph.co.uk/news/2018/0 ... p-western/
Jet Set Women's Style100811 Jacket Burton Cwxpq1B4
Starting next year, climbers without guides must pick up a “free” permit from the tourism office to prove they have a bona fide place in a refuge on a given day. Mountain gendarmes are mulling forming a “white brigade” to enforce the new rules.

Czyli przewodnik dla zwykłych ludzi nie jest wymagany, ale i tak robi się ciekawie

Czekam na relacje od pierwszych osób atakujących tego lata
Góra

Następna strona
amp;bear pl Spodnie Ceny Culotte Opinie Pull I W Z Kratkę Ceneo PaskiemOdpowiedz
Posty: 17 Strona 1 z 2 1, 2
Powrót do Rozmowy o górach

Użytkownicy przeglądający ten dział: lapetti i 2 gości